lijntje met ster logo Peelkalkoen

Recept Peelkalkoen op de green egg barbeque

1 Peelkalkoen ±4,5 kg
2 mandarijnen of citroenen
Takjes rozemarijn en tijm
kip kruiden naar keuze (bv rozemarijn/tijm/knoflookpoeder/peper/zout)

250 gr boter
100 ml kippenbouillon, koud
1 kippenbouillonblokje

1 Peelkalkoen ±4,5 kg
2 mandarijnen of citroenen
Takjes rozemarijn en tijm
kip kruiden naar keuze (bv rozemarijn/tijm/knoflookpoeder/peper/zout)
250 gr boter
100 ml kippenbouillon, koud
1 kippenbouillonblokje

Icoon 1

Stap 1

Maak de kippenbouillon en laat deze afkoelen.

Icoon 2

Stap 2

Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen.

Icoon 3

Stap 3

Vul een injecteernaald met de koude kippenbouillon en injecteer de kalkoen op diverse plaatsen met de koude bouillon. zo zal hij lekker sappig blijven tijdens de bereiding.

Icoon 4

Stap 4

Stop 2 mandarijnen/citroenen in de buikholte van de kalkoen. Samen met takjes rozemarijn en tijm. Doe ook zout en peper in de holte van de kalkoen. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg ruim kippenkruiden toe.

Icoon 5

Stap 5

Smeer de kalkoen in met dit boter mengsel. Doe ook wat van dit mengsel tussen de huid en het vlees op de borst. Je zult nu niet alles nodig hebben, de rest wordt gebruikt om tussendoor de kalkoen mee te bedruipen.

Icoon 6

Stap 6

Verwarm je Big Green Egg voor op 120-130 graden. Plaats de plattesetter erin en een lekbak. Vul de lekbak met water een kippenbouillonblokje. Plaats hierop het gewone rooster. Plaats de temperatuur-pen, om de koeltemperatuur te meten, alvast op het rooster. Als je temperatuur van je Egg mooi stabiel is dan leg je de kalkoen erop. Steek de temperatuur-pen, om de vleestemperatuur te meten, in de kalkoen. Sluit de deksel en bak de kalkoen gaar tot een kerntemperatuur van 73 graden.

Icoon 7

Stap 7

Bedruip tussendoor diverse malen de kalkoen met het boterkruiden mengsel. Ongeveer drie keer. De kalkoen zal na ongeveer 3,5 uur gaar zijn. Uiteraard is dat afhankelijk van de starttemperatuur van je kalkoen. Haal de kalkoen van de BBQ en pak hem met aluminiumfolie goed in. Laat de kalkoen rusten. In een geïsoleerde tas blijft hij ook nog lekker warm. Laat hem zo 2 uurtjes laten liggen alvorens hem aan te snijden.