lijntje met ster logo Peelkalkoen

Recept Peelkalkoen in braadzak

1 Peelkalkoen
1 Braadslee
1 Instrijkborstel
1 Braadzak
1 Lepel bloem
Olijfolie
1 Lepel honing

1 Citroen
2 Wortelen
2 à 3 Teentjes knoflook
Knoflookpoeder
2 Stengels bleekselderij
2 Uien
Peper en zout

1 Peelkalkoen
1 Braadslee
1 Instrijkborstel
1 Braadzak
1 Lepel bloem
Olijfolie
1 Lepel honing
1 Citroen
2 Wortelen
2 à 3 Teentjes knoflook
Knoflookpoeder
2 Stengels bleekselderij
2 Uien
Peper en zout

Iconen5

Stap 1

– Kalkoen 3 dagen voor bereiding uit diepvries halen.
– Kalkoen langzaam laten ontdooien in koelkast.
– Maak in een schaaltje een kruidenmengsel om de kalkoen in te smeren. Dit mengsel bevat: olijfolie,honing, peper en zout, knoflookpoeder.
– Als kalkoen is ontdooid de kalkoen goed droogwrijven.
– Kalkoen van binnen ook goed inwrijven met kruidenmengsel.
– In de kalkoenholte: 1 ui, 1 stengel bleekselderij, 2 parten citroen, 1 stuk wortel, 2 stuks knoflookteentjes (geplet).
– De poten van de kalkoen vastbinden met kookkatoen, vleugels onder de kalkoen duwen.
– Nu de buitenkant van de kalkoen goed inmasseren met kruidenmengsel.
– Huid/vel van kalkoen vastzetten met houten prikkers zodat deze mooi “gesloten” is. Nog wat peper en zout over de bovenkant van de kalkoen, en 2 uur op kamertemperatuur laten komen.
– Braadzak voorzien van bloem, 1 lepel bloem, goed opschudden.
– Braadzak voorzien van enkele kleine gaatjes voordat deze in de oven gaat.

Iconen3

Stap 2

– Oven goed voorverwarmen, gasoven op 4, heteluchtoven op 180 graden. En normale elektrische oven 20 graden warmer dus 200 graden Celsius en een gasoven op stand 4.
– De braadzak onderaan vullen met 1 wortel door midden gesneden, 2 stukken bleekselderij en 1 ui in stukken, de kalkoen op de groente leggen.
– Kalkoen in braadzak leggen en dichtmaken en in braadslee leggen.
– Plaats de thermometer in de borst van de kalkoen door de folie zodat je goed kunt zien wanneer de juiste temperatuur bereikt is.
– De braadzak mag niet de hete oven raken.
– Kalkoen in oven, hete lucht, op 180 graden, ongeveer 45 min, daarna op 130 graden terugzetten. Oven (gas stand 3 en elektrisch) op 150 graden zetten.
– Oven niet te vaak openen i.v.m. warmteverlies.
– Kalkoen moet ongeveer 2 -tot 2 ,5 uur in de oven. Halverwege de braadslede draaien zodat de kalkoen gelijkmatig bruin wordt.
– De thermometer moet het laatste gedeelte van de oventijd naar de deur toe zodat je goed kunt zien wanneer de kerntemperatuur bereikt is.
– Kerntemperatuur is 60-63 graden, dit lijkt erg laag maar de kalkoen gaart nog na.
– Is de kerntemperatuur nog niet bereikt kalkoen nog even terugzetten.
– Wanneer de kalkoen gaar is kun je de poten gemakkelijk bewegen.
– Wanneer de kerntemperatuur bereikt is, de braadzak openmaken, kalkoen uit de braadslede tillen met vleesvorken door de voor- en achterkant te steken en losjes afdekken met zilverpapier. Het vocht in de braadzak kan gebruikt worden voor de jus.
– Kalkoen laten rusten, zeker ½ uur. Zodat de sappen weer goed in de kalkoen kunnen trekken.