lijntje met ster logo Peelkalkoen

De belofte van de Peelkalkoen

Foto Twan Jenniskens en Ronald Cornelissen samen in de stal, nieuwsgierige 1 ster beter leven kalkoenen op de achtergrond

Op het familiebedrijf van Twan Jenniskens worden de kalkoenen met liefde, zorg en aandacht grootgebracht. Ze genieten van de dikke laag strooisel op de stalvloeren waarop ze lekker de hele dag rond kunnen scharrelen. Het strooisel zorgt ook nog eens voor vermaak en afleiding: ze pikken erin en spelen er lekker mee. Het is één van de redenen waarom de dierenbescherming een ster toegekend heeft aan de kalkoenhouder.

Frisse lucht & een optimaal klimaat

Net als mensen houden ook kalkoenen van een schone en frisse lucht. Door kalkoenhouders wordt hier dan ook veel aandacht aan besteed. Sommigen bouwen serres waarin de dieren kunnen genieten van de frisse buitenlucht. Anderen zorgen er met een goed ventilatiesysteem voor dat de stallen van voldoende frisse lucht worden voorzien.

Het klimaat in de stal wordt nauwlettend in de gaten gehouden en continue bijgestuurd. Dit is onder andere afhankelijke van de leeftijd en gezondheid van de dieren, maar ook het natuurlijke dag- en nachtritme wordt hierbij niet over het hoofd gezien.

Meer weten over de diervriendelijke manier van kalkoenen houden van boer Twan en het Beter Leven-Keurmerk? Hier gaan we er iets dieper op in.

Gezondheid van de kalkoenen

Twan controleert elke dag meermaals de gezondheid van zijn dieren door een ronde door de stallen te maken. Hierbij controleert hij het functioneren van de voer-, water en alarmvoorzieningen, het klimaat in de stal en de kwaliteit van het strooisel op de vloer. Mocht er aanleiding zijn om actie te ondernemen dan wordt dit direct in gang gezet. Door er kort op te zitten wordt de inzet van antibiotica zoveel mogelijk beperkt. Enkel wanneer de gezondheid van de dieren in het geding komt, wordt gebruik gemaakt van medicijnen. Kalkoenhouders in Nederland streven dan ook naar volledig medicijn-vrije dieren. Dat is beter voor dier én mens. Het komt de kwaliteit en smaak ten goede.

Door deze aanpak zijn we ervan overtuigd dat we in Nederland voorlopers zijn op gebied van dierverzorging!

Peelkalkoen, foto kalkoenen in de stal bij Twan Jenniskens, 1 ster beter leven kalkoenen, puur uit de regi

Groene energie

We zorgen goed voor onze kalkoenen, maar we dragen ook graag ons steentje bij op het gebied van duurzaamheid en milieu. Groene energie is een belangrijk speerpunt binnen ons familiebedrijf.

Net als veel andere kalkoenhouders is Twan Jenniskens aangesloten bij BMC Moerdijk. Deze wekken door middel van verbranding van pluimveemest (dus ook die van de kalkoenen) groene stroom op. Op deze wijze produceren we voor 600 huishoudens stroom.

Tevens hebben we ons complete dak voorzien van zonnepanelen waardoor we 5x meer energie opwekken dan we zelf nodig hebben. Deze energie wordt weer teruggegeven aan het netwerk.

Kalkoen: hartstikke gezond!

Het magere vlees van een kalkoen is bij uitstek geschikt voor een gezonde levensstijl. Daarnaast is het kenmerkend voor kalkoenenvlees dat het rijk is aan vele belangrijke voedingsstoffen. Een echte win-win situatie dus!

Eigenschappen van het vlees

U denkt wellicht: Jullie kunnen wel roepen dat vlees van de kalkoen zo gezond is, maar hoe zit dat met de feiten? We zetten er een paar voor u op een rijtje.

  • Vitamine D. – Een stukje kalkoenvlees zit boordevol vitamine D. Het maakt de kalkoen tot een uitstekend wapen tegen winterdepressie.
  • Ongekende bron aan ijzer. – Door de hoge dosis proteïne vormt de kalkoen een prima bron om uw ijzer op peil te houden. Wanneer u kalkoen combineert met ijzerhoudende groenten optimaliseert u de opname.
  • Helpt bij vertering. – Dankzij de hoge hoeveelheid vitamine B6 verteert kalkoenvlees eenvoudig. Hierdoor vliegen de kilo’s er niet aan.
  • Foliumzuur, zink & kalium. – Al wanneer u een portie van 140 gram kalkoenvlees eet heeft u de helft van uw dagelijks aanbevolen hoeveelheid foliumzuur binnen gekregen. En dat niet alleen. Tijdens het eten van dat stukje vlees heeft u ook diverse voorraden in uw lichaam aangevuld. Vlees van een kalkoen is rijk aan zink, kalium en de vitamines B, B1 & B6.

Dankzij deze eigenschappen houdt u uw cholesterolgehalte op peil en vermindert de kans op onder andere kanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast ondersteunt het uw zenuwfuncties en verkleint het de kans op geboorteafwijkingen.

Kalkoen: dat kunt u gerust vaker doen!

Peelkalkoen, foto kalkoenen in de stal bij Twan Jenniskens, 1 ster beter leven kalkoenen

Kalkoen: vaker doen!

Graag laten wij u kennis maken met de vier G’s van kalkoenvlees:

  1. Gemak – Kalkoenvlees is gemakkelijk te bereiden en kent diverse à la minute producten
  2. Gezondheid – Gezond, voedzaam, eiwitrijk en mager, dat zijn de kenmerken van kalkoen
  3. Goed gedrag – Peelkalkoen staat voor duurzame, eerlijke en pure streekproducten
  4. Genieten – Heerlijk genieten van smaakvol wit of rood kalkoenvlees met een goede structuur en een enorme diversiteit aan producten en bereidingswijzen.

Kalkoenvlees verrast U ieder seizoen omdat je erg kunt varieren met Kalkoen omdat deze rood en wit vlees bevat.