lijntje met ster logo Peelkalkoen

Recept de gevulde Peelkalkoen

1 Peelkalkoen
50 boter
300 gram kalfsgehakt
5 sneetjes wit brood (of ±100 gr paneermeel)
1 ei
1 takje salie
80 gram gedroogde abrikozen
5 tenen knoflook
3 uien
Peper en zout
Nootmuskaat

150 gr ontbijtspek of pancetta
4 stengels bosui
2 wortelen
Geraspte schil van 1 citroen
Handjevol selderijblad
Olijfolie
Pakje ongezouten roomboter (250 gr)
1 sinaasappel
1 liter kippen of gevogeltefond
2 eetlepels bloem

1 Peelkalkoen
50 boter
300 gram kalfsgehakt
5 sneetjes wit brood (of ±100 gr paneermeel)
1 ei
1 takje salie
80 gram gedroogde abrikozen
5 tenen knoflook
3 uien
Peper en zout
Nootmuskaat
150 gr ontbijtspek of pancetta
4 stengels bosui
2 wortelen
Geraspte schil van 1 citroen
Handjevol selderijblad
Olijfolie
Pakje ongezouten roomboter (250 gr)
1 sinaasappel
1 liter kippen of gevogeltefond
2 eetlepels bloem

Iconen1

Stap 1

Laat de Peelkalkoen minstens 30 min. Op kamertemperatuur
komen. De oven op 200 *C voorverwarmen. Verkruimel de sneetjes brood (zonder de korstjes) in een keukenmachine heel fijn. Hak de teentjes knoflook fijn en snipper 1 ui fijn. Haal de salie blaadjes van de takjes af en snij de blaadjes fijn. Boen de citroen goed schoon en rasp de gele schil eraf. Hak de selderijblaadjes fijn. Snij de wortelen in plakken. Snij de bosuitjes in fijne ringen.

Iconen2

Stap 2

Verhit de boter in de pan en doe er de knoflook, gesnipperde ui, en de salie bij. Bak ze tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg nu de bosui en selderijblad toe. Het broodkruim erbij en laat dit even afkoelen. Hak ondertussen de abrikozen fijn en voeg deze samen met de geraspte citroen schil bij het afgekoelde mengsel. Voeg dit geheel samen met een ei bij het kalfsgehakt. Breng het op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng alles goed.

Iconen8

Stap 3

Maak de Peelkalkoen aan de binnen en buitenkant droog met
keukenpapier. Maak voorzichtig het vel los bij het borstvlees en ook bij de poten gebruik hiervoor je vingers en handen. Let erop dat er geen gaten in het vel komen! Til het losse vel op en stop het spek en de roomboter tussen het borstvlees en vel. Herhaal dit ook bij de poten. Zorg ervoor dat het spek en de boter overal gelijk verdeeld is. Vul nu de buikholte van de Peelkalkoen met het gehaktmengsel en druk deze goed aan. Sluit de buikholte af met een halve sinaasappel en eventueel nog met een cocktailprikker.

Iconen7

Stap 4

Leg de Peelkalkoen in de bijgeleverde braadslee, en wrijf hem helemaal in met olijfolie, peper en zout. Knijp de overgebleven citroen en halve sinaasappel uit over het vlees. Leg de plakken wortel en de 2 overgebleven uien ( in grove stukken snijden ) er omheen. Bedek de braadslee losjes met aluminiumfolieen plaats de braadslee in de oven. Temper de temperatuur direct tot 180 *C. De braadtijd is ongeveer 20 minuten per 500 gram dus een Peelkalkoen van 4,5 kg zal ongeveer 2,5 uur braadtijd nodig hebben. Haal het aluminiumfolie drie kwartier voor het einde van de braadtijd eraf, zodat de Peelkalkoen goudbruin kan worden. Steek de kernthermometer in de borst. Als deze 70 *C aangeeft is de Peelkalkoen gaar.