lijntje met ster logo Peelkalkoen

Recept Gordon Ramsay’s Kerstkalkoen

1 Kerstkalkoen ±4,5 kg
Zeezout en zwarte peper
2 Gepelde uien
1 Citroen in twee stukken gesneden (voor in de kalkoen)
1 hele knoflook (voor in de kalkoen)
6 Laurierblaadjes

Minimaal 8 stukken gerookte bacon / bakspek
375 g bakboter op kamertemperatuur
Olijfolie
2 kleine citroenen (voor de kruidenboter)
3 knoflookteentjes (geschild en geplet)
Klein bosje bladpeterselie

1 Kerstkalkoen ±4,5 kg
Zeezout en zwarte peper
2 Gepelde uien
1 Citroen in twee stukken gesneden (voor in de kalkoen)
1 hele knoflook (voor in de kalkoen)
6 Laurierblaadjes
Minimaal 8 stukken gerookte bacon / bakspek
375 g bakboter op kamertemperatuur
Olijfolie
2 kleine citroenen (voor de kruidenboter)
3 knoflookteentjes (geschild en geplet)
Klein bosje bladpeterselie

Iconen1

Stap 1

Verwarm de oven op 220C en maak ondertussen de kruidenboter. Leg de bakboter in een grote kom en kruid het goed met peper en zout. Voeg een scheut olijfolie toe en mix het goed. Voeg de geraspte citroenschil, het citroensap, de geplette knoflook en de fijngesneden bladpeterselie toe. Mix het geheel, en de kruidenboter is klaar.

Iconen2

Stap 2

Kruid de binnenkant van de kalkoen goed met zout en peper. Daarna vul je de kalkoen met de uien, citroen (gehalveerd in 2 stukken), 2 helftjes knoflook en 2 laurierblaadjes.

Iconen8

Stap 3

Gebruik beide handen om voorzichtig de huid van de borst te halen aan beide zijden van de kalkoen. Nu kun je er eenvoudig de kruidenboter onder smeren. Herhaal dit met de poten. Vanuit de onderzijde van de borst kun je richting de huid van de poot bewegen.

Iconen14

Stap 4

Gebruik de helft van de kruidenboter om onder de complete huid te vullen, zowel bij de borst als bij de poten. Doe dit door aan de buitenkant van de huid subtiel over de borst te masseren, zodat alle boter gelijkmatig over het vlees verdeeld is. Duw vervolgens 4 laurierbladen onder de huid van de borst.

Iconen7

Stap 5

Leg de kalkoen in de grote braadslee, zonder het absorptie matje met de borstzijde omhoog. Smeer de rest van de kruidenboter over de gehele buitenkant van het vel. Kruid de buitenkant van de kalkoen vervolgens goed met zout en peper, en besprenkel het daarna met een scheut olijfolie. (Als je de kalkoen een dag van tevoren klaarmaakt, bedek je deze nu met aluminiumfolie en zet je hem in de koelkast).

Iconen1

Stap 6

Gril de kalkoen 15 minuten in een hete oven van 220C. Haal vervolgens de braadslee uit de oven en besprenkel de kalkoen met vocht uit de braadslee. Leg daarna bacon of ontbijtspek over de borst van de kalkoen om deze vochtig te houden. Besprenkel de kalkoen vervolgens weer met vocht uit de braadslee. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180C en schuif de kalkoen weer in de oven en laat hem 2 tot 2,5 uur garen (30 minuten per kg kalkoen). Haal de kalkoen ieder half uur uit de oven om hem met braadvocht te besprenkelen.

Iconen6

Stap 7

Om te testen of de kalkoen gaar is prik je een naald in het dikste gedeelte van de poot. Wanneer het vocht wat uit de poot komt helder en doorzichtig is, dan is de kalkoen gaar. Wanneer het vocht roze is plaats je de kalkoen nog een keer voor 15 minuten in de oven. Daarna controleer je hem nog een keer. Check dit de eerste keer een half uur voor de berekende kooktijd.

Iconen9

Stap 8

Plaats de kalkoen vervolgens op een warm bord, haal alle vulling eruit en laat hem minimaal 45 minuten rusten. Dit om alle smaken in het vlees te laten trekken. Maak daarna een sausje van het bakvocht en de ingrediënten waarmee de kalkoen gevuld was. Dien de kalkoen uiteindelijk op samen met de warme saus.